En ole käsitellyt IT-tradenomitaustastani huolimatta juurikaan tietoliikennettä blogissani, joten esittelen nyt ensimmäisenä yksityishenkilöiden ja kuluttajien käyttöön suunnatun maksamistavan iZettlen.

Palvelu on ruotsalainen ja toimii Ruotsin lainsäädännön alla, joten siten näin naapurikansan edustajana saattoi olla kohtalaisen luottavainen, kun lähti kokeilemaan tällaista uutta maksamistapaa. Taustaksi se, että palvelu vaati ensiksi rekisteröitymisen, koska palvelu jakoi 5000 ensimmäiselle ilmaiset laitteet käytettäväksi.

Maksuista menee palvelun järjestäjille kiinteä 0,15 euron maksu sekä 2,75% siirtosummasta. Ts. jos maksaa esim. 20 euroa, on maksu (20 x 0,0275 = 0,55 e + kiinteä 0,15 e) 0,6 euroa. 

Kuinka maksaminen toimii käytännössä?

Ilman pitkiä selityksiä annan kuvien puhua puolestaan, selittäen vaiheet kuvatekstein. Alla käydään läpi 2 euron maksu, jossa maksu suoritetaan iPadiin kiinniteltyllä maksulaitteella. App Storesta on ladattu ilmainen iZettle -ohjelma.

Kuva 1: iZettle -laite kiinni ja kortti koneeseen.

Kuva 2: Testimaksu 2 euroa ja nimetään maksu antamalla sille otsikko.

Kuva 3: Maksu on maksulistauksessa ja kortti on kiinni ("Kortti OK"), joten painetaan "Maksa".

Kuva 4: Palvelu varmistaa tietoja...

Kuva 5: Maksu on nyt alustavasti hyväksytty. Ohjelma pyytää poistamaan kortin, jotta siirrytään allekirjoittamiseen.

Kuva 6: Annetulle alueelle kirjoitetaan allekirjoitus (kuvassa summennettu).

Kuva 7: Kuitti sähköpostiin?

Kuva 8: Maksaminen on nyt ok, joten voidaan siirtyä uuteen maksuut tai poistua.

Kuva 9: Tilin haltija voi katsoa tilitiedot suoraan ohjelmasta käsin tehdyistä maksuista.

Kuva 10: Kuittiin tulostetaan maksun saajan tiedot (kuva, osoite, puhelinnumero...) ja maksuun liittyviä lisätietoja.

Siis mikä tää juttu oikein oli?

Maksulaite on suunnattu mobiilimaksamiseen ja sitä voidaan käyttää esim. pienten yritysten / toiminimien maksuliikenteen hoitamiseen. Samoin palvelu markkinoi itseään myös yksityishenkilöiden välisiin maksutapahtumiin (vrt. erilaiset kauppapaikat mm. verkossa).

Tämän avulla voin muuttaa esim. iPhonen pankkikorttien maksupäätteeksi. Tällä hetkellä laite ja palvelu tuntuu vielä hiukan omituiselle, koska tällaisen käyttöön ei ole juurikaan vielä suuntautunut "miten tätä hyödyntäisi". Voi kuitenkin olla monia henkilöitä, joille tällaisesta voisi olla hyötyä, joten toivottavasti juttu rohkaisee kokeilemaan.