(Tämä antaa taustaa mm. lippujen hintakeskustelulle, joten julkaisen tämän vanhan eriävän mielipiteen myös näiden uudempien juttujen joukkoon taustaksi tulevia päätöksiä tarkastellessa.)

ERIÄVÄ MIELIPIDE (1 kpl: vas)

Koska kaupunginhallitusryhmän kokouksen jälkeen saamani esitys neljän miljoonan tasosta ei saanut kannatusta edellisessäkään kokouksessa, valmistauduin tekemään eriävän mielipiteen. Siksi siis jätin pöytäkirjaan oheisen piiritoimistolla tarkistetun version.
 
Joukkoliikennelautakunnan kokous 16.08.2005
 
Eriävä mielipide
 
HKL:n vuoden 2006 budjettiraami on alimitoitettu. Nyt ollaan pyörtämässä parin vuoden takaiset lupaukset, joiden mukaan uusia lippujen hintojen merkittäviä korotuksia ei tehtäisi lähivuosina. Edelliset korotukset tehtiin vuonna 2004. Lisäksi opiskelijoiden seutulipunhintojen alentamisesta johtuva arviolta miljoonan euron vaje tulee huomioida, etenkin kun siitäkin oli annettu lupaus alennuksista päätettäessä.
 
Jos nyt ollaan jäämässä jälkeen joukkoliikenteelle asetetuista tavoitteista. Esitetyt lippujen hintojen korotukset vähentäisivät entisestään joukkoliikenteen kilpailukykyä. Kestävään ratkaisuun ei päästä ellei tariffitukea lisätä neljällä miljoonalla.
 
Tehtävillä kertalippujen korotuksilla hyökätään mm. lapsiperheitä ja työttömiä kohtaan. Lipun hintojen korottaminen vähentää kysyntää ja ohjaa yhä useampia käyttämään henkilöautoja, jolloin teiden ruuhkautumisen kautta kaikki häviävät ratkaisussa - myös ympäristö. Euron ja kahden euron hintaiset kertaliput olisivat tarjonneet yhä hyvän keinon ehkäistä liputta matkustavien määrän kasvamista ja keinon markkinoida sujuvaa joukkoliikennettä, jossa lipun saa yhdellä kolikolla.
 
Joukkoliikenne on kaupungin selkäranka luoden puitteita myös taloudelliselle toiminnalle. Tehtävät korotukset heikentävät eri tavoin kuntalaisten liikkumismahdollisuuksia, jolloin vaikutukset ylettyvät pidemmälle kuin vain liikenteeseen. Koska ratkaisuja ei oltu valmiita etsimään, vastustamme tehtyjä korotuksia.
 
Hannu Koponen
Helsingin Vasemmistoliitto
Joukkoliikennelautakunnan varajäsen